Reţetă de taşche cu pegmez este o reţetă tradiţională veche din Banat şi este foarte gustoasă.
Ingrediente:
• 2 ouă
• 200 de grame de faina Arpis (+/- 1 lingura)
• 1 praf de sare
• pegmez (un gem consistent de prune, caise sau măceşe)
• 100 de grame de pesmet
Citeşte şi:Reţetă tradiţională din Muntenia: Vinete umplute
• 30 de grame de unt sau ulei Arpis
• 100 de grame de zahar
• 1 plic de zahar vanilat
• făină
• 1 albuş de ou pentru lipit foile
• smântână dulce (pentru frisca) lichidă, pentru servit
Mod de preparare:
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Se frământă un aluat neted, elastic şi nelipicios din ouă, făină şi un pliculeţ de praf de sare. Aluatul se împarte în două părţi identice care se întind, pe planul de lucru presărat cu făină, in doua foi dreptunghiulare, cât mai egale.
Pe suprafaţa uneia dintre foi se trasează, cu un cuţit sau cu rola de patiserie – fără a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale. În fiecare pătrat se asează aproximativ 1/2 linguriţă de pegmez. Cu pensula înmuiată in albuşul puţin bătut, se trasează liniile ce delimitează pătratele, se unge şi de jur împrejurul foii de aluat.
Citeşte şi: Reţetă maramureşeană de post: Mămăligă cu ceapă roşie
Deasupra se asează cealaltă foaie de aluat, se presează bine deasupra porţiunilor unse cu albuş, ca să se lipească. Marginile, eventual, se presară cu puţină făină (daca e nevoie). Urmând liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit între ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cuţit bine ascuţit) în pătrăţele.
Se pune o oală incăpătoare (4 litri) plină cu apă pe foc. Când apa dă în clocot, se pun în oală taşchele, toate deodată. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra.După ce s-au ridicat la suprafaţă taşchele, se l