În Ucraina continuă protestele după decizia guvernanţilor de a nu semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Aproape 10.000 de oameni au ocupat, până seara târziu, piaţa centrală din Kiev, după ce cu o zi în urmă au blocat accesul în sediul Guvernului şi în alte clădiri oficiale. În replică, preşedintele Ianukovici pare dispus să reia negocierile cu Uniunea Europeană în timp ce prim-ministrul ucrainean denunţă o presupusă "lovitură de stat"
.Situaţia rămâne tensionată la Kiev, chiar dacă în această noapte nu s-au mai repetat violenţele de duminică seara, soldate cu sute de răniţi. În faţa miilor de manifestanţi, liderii opoziţiei au reafirmat că nu vor ceda.
Trei partide de orentări diferite şi-au unit forţele pentru a cere demisia guvernului şi a preşedintelui care, în opinia lor, au compromis viitorul ţării.
După protestele de o amploare fără precedent de la Revoluţia Portocalie din 2004, puterea pare gata de concesii. Preşedintele Ianukovici va trimite la Bruxelles o delegaţie care să reia negocierile cu Uniunea Europeană. El recunoaşte că forţele de ordine "au mers prea departe" cu reprimarea manifestanţilor şi l-a destituit pe şeful poliţiei din Kiev.
Pe de altă parte, premierul Mikola Azarov acuză opoziţia că intenţionează să ia cu asalt Parlamentul şi să dea o lovitură de stat. De aceeaşi părere pare să fie şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Parlamentul de la Kiev se pronunţă astăzi asupra unei moţiuni de cenzură. Câţiva deputaţi ai puterii au trecut de partea opoziţiei, dar rezultatul votului este incert. Deocamdată, manifestanţii rămân pe poziţii.
Citeşte mai multe despre: Ucraina ucraina UE
În Ucraina continuă protestele după decizia guvernanţilor de a nu semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Aproape 10.000 de oameni au ocupat, până seara tâ