Republica Moldova ar fi trebuit să fie principalul beneficiar al donaţiilor pe care România, în calitate de membru al UE, e obligată să le facă anual. Deşi la nivel oficial suma promisă moldovenilor a fost de 100 milioane de euro, banii au rămas doar pe hârtie.
În contextul aderării la Uniunea Europeană, România şi-a asumat obligaţia de a deveni donator internaţional de dezvoltare şi să finanţeze, în fiecare an, proiecte în ţările în curs de dezvoltare, cu scopul sprijinirii eforturilor europene pentru eradicarea sărăciei globale. În conformitate cu angajamentele menţionate, România, la fel ca toate noile state membre ale UE, trebuie să atingă un volum AOD de 0,33% din venitul naţional brut (VNB) până în 2015, volum care, potrivit predicţiilor, se traduce pentru România în suma de 538 milioane euro pentru anul 2015.
Sumele alocate de către statul român pentru proiectele României în calitate de stat donator au fost însă mult mai mici. În 2012, de pildă, din cauza şocurilor economice, bugetul naţional alocat asistenţei pentru dezvoltare (AOD) a fost de 111 milioane euro, reprezentând 0,085% din VNB. Aproximativ 70% din aceşti bani au fost direcţionaţi către Comisia Europeană sau agenţii ONU, restul banilor rămânând să fie cheltuiţi pentru asistenţă bilaterală. În 2012, principalele state beneficiare de AOD din partea României au fost Republica Moldova, Republica Tunisia şi Serbia.
100 milioane pentru Republica Moldova
În acest context, în anul 2010, România promitea Republicii Moldova, printr-un acord semnat între cele două guverne, că va investi 100 milioane euro, până în 2014, pentru proiecte de dezvoltare durabilă. La aproape patru ani de la lansarea promisiunii, Programul „100 milioane” pentru Moldova se mişcă anevoios. Din totalul banilor promişi au fost viraţi numai 17 milioane de euro. Potrivit unui raport al Centrului Român de