Satul cât o fărâmă de veşnicie, satul care a visat că pleacă-n lume cu ajutorul cărţilor, satul cu haiduci şi ceteraşi de legendă, cu poeţi care au uimit lumea literelor româneşti, satul în care trăieşte ultima femeie care mai ştie să facă opinci – Runcu Salvei – vă pofteşte în acest weekend la un chef de pomină...!
Este vorba, desigur, de un chef cu totul special şi de o mulţime de evenimente culturale foarte importante pentru comunitatea din Runcu Salvei (dar şi pentru admiratorii tăcuţi sau gălăgioşi ai culturii autentice) care vor începe duminică, 8 decembrie, pe la orele 13.00 trecute fix, în Căminul Cultural din Runcu Salvei.
Se inaugurează Biblioteca Comunală Runcu Salvei, se decernează Premiul de la Runc „Spirit, Tradiţie, Cultură”, poeţii de la Runc vor susţine o lectură publică iar spre final va avea loc şi un concert de muzică tradițională susţinut de Lenuța și Teodora Purja, Nucu Pandrea, Taraful din Sângeorz-Băi, Frații Florea și Ansamblul „Roata de la Runc”.
Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, organizatorii au pregătit cu această ocazie şi lansarea unei impresionante monografii intitulate Fabricat în Runcu Salvei. Aspecte monografice, avându-i coordonatori pe Vasile Lechințan, Adrian Onofreiu și Mircea Prahase.
Este o monografie de peste 800 de pagini care povesteşte despre istoria zbuciumată a comunei, despre haiducii care s-au opus regimului comunist, despre biserica, şcoala şi oamenii care au plecat din Runc să facă şcoli înalte, despre Floarea Cosmi – ultimul opăincar adevărat al judeţului – despre ceteraşii din Runc, despre oamenii, plăcintele şi poveştile din Runc...
Nu lipsesc din monografie nici aspectele contemporane care ilustrează magistral acea stare de spirit specifică în Runcu Salvei care a făcut senzaţie printre personalităţile marilor oraşe din România.
„Abia când ne vom învrednici să av