Proiectul Fundaţiei „Agapis”, care dorea să extindă activitatea desfăşurată la intreprinderea socială de la Valcău de Jos şi în comuna Marca, a fost selectat printre proiectele finanţate în cadrul competiţiei „Fabricat în Ţara lui Andrei”.
Proiectul din Sălaj s-a numărat printre cele peste 500 de proiecte de dezvoltare socială depuse în cadrul competiţiei „Fabricat în Ţara lui Andrei”, organizată de Petrom şi Fundaţia NESsT. Ideea de a dezvolta, prin apicultură, o comunitate a prins, astfel că proiectul a fost selectat printre cele 20 de proiecte finaliste, pentru ca, săptămâna trecută, să fie declarat câştigător, alături de alte nouă idei de afaceri din întreaga ţară.
Potrivit directorului fundaţiei, Alin Prunean, prin acest proiect, în comuna sălăjeană Marca va fi înfiinţat un centru de colectare şi ambalare a polenului şi a veninului de albine. Mai întâi, 25 de persoane din zonă vor participa la cursuri de calificare în apicultură. Se va întâmpla, cel mai probabil, în primele două luni ale anului viitor. Centrul propriu-zis va fi deschis în aprilie, nu înainte ca, împreună cu Primăria Marca, să fie selectate 10 familii care să se ocupe de apicultură şi care să asigure produsele pentru centru. „Unora dintre aceste familii le vom da chiar şi albine. Toate vor primi echipamente colectoare de polen şi de venin şi celelalte echipamente necesare în apicultură”, explică Prunean.
Potrivit acestuia, pentru veninul colectat de la albinele din Marca s-a găsit deja desfacere. El va fi predat unui intreprinzător român care exportă acest produs pentru producătorii de medicamente din întreaga lume.
Valoarea finanţării asigurate prin proiect este de 32.000 de euro.
Reamintim că Fundaţia „Agapis” a deschis, în 2010, la Valcău de Jos, o intreprindere socială care colectează de la producătorii de zonă produse apicole şi fructe uscate, pe care le am