De aproape un an de zile, Ministerul Sănătății a deschis dialogul cu asociațiile patronale, profesionale și sindicale din sistemul sanitar, privind schimbările necesare în sistem.
Acest dialog a fost concluzionat, în mare parte, prin semnarea unui nou contract colectiv de muncă la nvelul sectorului sanitar, dintre Mionisterul Sănătăţii (MS) și sindicatul Sanitas. La aceasta se mai adaugă modificarea OUG 103/2013 privind plata orelor suplimentare în sistemul bugetar și deblocarea 1.200 posturi în sistem. Asta după ce medicilor nu le-a fost deloc străin protestul în stradă, ba din contră. Au făcut chiar şi grevă de avertisment, ultima etapă înaintea grevei generale, până ca negocierile să meargă pe drumul cel bun. “Trebuie să salut deschiderea MS de a dialoga cu sindicatele în dorința de a preveni o grevă generală care ar fi avut efecte negative asupra asistenței sanitare. Chiar dacă medicii nu s-ar fi alăturat decât în foarte mică măsură unei greve, greva asistenților medicali ar fi împietat activitatea medicală curentă. Este greu de înțeles atitudinea sindicatului Sanitas. Atunci când salariile au fost reduse abuziv cu 25%, nu a avut nimic de spus. După cum nu a avut nimic de spus când, în 2012, au fost plătite 3,5 miliarde lei restanțe la medicamente”, spune Horia Cristian, deputat PNL de Timiş.
Horia Cristian: Sanitas condamnă asistenții medicali să fie, în continuare, “bugetari”
Deputatul Horia Cristian crede că “prin negocierile sale cu MS sindicatul a sabotat orice încercare de progres în sistemul sanitar. Sanitas a cerut implicit ca asistenții medicali să fie considerați, în continuare, personal bugetar, atât prin solicitarea de modificare a OUG 103/2013, cât și prin solicitarea imperativă a unui nou contract colectiv de muncă. Prin aceasta, Sanitas anulează eforturile susținute ale OAMMR (Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşel