Companiile care deţin un portofoliu tipic de spaţii de birouri închiriate în majoritatea capitalelor europene pot economisi până la 30% prin adaptarea utilizării spaţiului la bunele practici ale pieţelor locale, potrivit datelor DTZ.
O companie tipică de prestări servicii care ocupă spaţii de birouri în 10 capitale europene importante pentru 1.000 de angajaţi poate economisi până la 1,5 milioane de euro pe an - care, având în vedere raportul cost-venituri, echivalează cu o creştere a EBITDA de aproximativ trei procente, se arată într-un comunicat remis ieri redacţiei, de către compania de consultanţă imobiliară.
O reexaminare a spaţiului total alocat fiecărui angajat poate fi, aşadar, un exerciţiu foarte util pentru chiriaşi. "Companiile, căutând să facă economii din portofoliul lor imobiliar, urmăresc de obicei chiriile, şi astfel pot ajunge să ocupe spaţii în zone mai puţin dezirabile. Totuşi, cele mai mari economii nu se generează neapărat prin schimbarea locaţiei - ci dimpotrivă. Reevaluarea densităţii spaţiilor de lucru permite managerilor imobiliari să găsească cea mai bună soluţie pentru provocarea tradiţională "cost" sau "talent". Asta înseamnă că pot face economii rămânând sau mutându-se într-o locaţie prime pentru a păstra sau atrage cei mai buni oameni", a explicat Mădălina Cojocaru, Head of Office Department DTZ Echinox.
Aceste cifre au rezultat după ce DTZ a lansat Global Occupier Metrics, un instrument dezvoltat pentru a facilita efectuarea de către chiriaşi a calculelor privind costurile de ocupare în peste 130 de pieţe globale de birouri şi logistică. Acest instrument online unic dezvoltat de DTZ oferă simulări de costuri de ocupare şi peste 100 de Indicatori-cheie
de performanţă şi criterii de referinţă.
Companiile care deţin un portofoliu tipic de spaţii de birouri închiriate în majoritatea capitalelor europene pot eco