Prilej nu doar de purificare sufletească, postul ne ajută să scăpăm de toxinele din organism, dar ne şi scapă de o serie de probleme de sănătate.
Pentru a nu vitregi organismul de substanţe nutritive şi a nu-l priva de energia pe care i-o oferă proteinele, pe durata postului trebuie să consumaţi multe fructe şi legume. Vitaminele, mineralele şi enzimele din alimentele de post vor oferi energie organismului şi vor ajuta organele vitale să funcţioneze la parametrii optimi.
Ce nu trebuie să facem
În perioada de post, nu trebuie să facem excese şi nici să consumăm multe alimente amare ce pot afecta aparatul respirator, pielea şi intestinul gros. "Nu trebuie să consumaţi prea multe dulciuri, chiar dacă sunt de post, pentru că acestea ne pot afecta rinichii şi creşte valorile glicemiei. Nici excesul de alimente picante nu este benefic. Acestea pot dăuna ficatului şi colecistului", susţine dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Ce efecte au mâncărurile de post
Energia pe care organismul o primea din proteinele de origine animală poate fi furnizată acum de lactatele din soia, cartofi, miere, nuci sau alune. "Laptele de soia şi brânza tofu sunt surse de proteine vegetale şi ne reduc valorile colesterolului rău din sânge. Cartofii dulci constituie o sursă importantă de calciu, mangan, cupru şi vitaminele C şi E. Anemicii trebuie să consume ridichi de lună pentu că au efect antioxidant şi conţin vitaminele A, B1, B9 şi C. De asemenea, în afecţiunile hepatice, consumul de ridichi este benefic şi stimulează secreţia şi eliminarea bilei", susţine dr. Luca. Alte alimente săţioase şi bogate în vitamine şi minerale sunt nucile, care ne ajută să reducem nivelul colesterolului rău şi să ne reglăm tensiunea. De asemenea, în post, trebuie consumaţi morcovi pentru că aduc organismului vitamine din complexul B şi calc