La cererea expresă a Mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae, în perioada 8 – 9 decembrie 2013, moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de la catedrala patriarhală din Bucureşti, vor ajunge spre închinare în Arhiepiscopia Timişoarei. Osemintele făcătoare de minuni vor ajunge în orașul nostru în cadrul unei delegaţii patriarhale conduse de PS Varsanufie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Astfel, duminică, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, de la ora 18.00, moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena vor fi întâmpinate de un sobor de preoţi şi diaconi, apoi va fi oficiată o vecernie cu litie. De la ora 22.00 se va săvârşi Slujba Utreniei, iar începând cu ora 24.00, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Programul liturgic va continua luni, cu oficierea Acatistului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de la ora 8.00, urmat de Sfânta Liturghie arhierească. La ora 16.30, va fi Slujba Vecerniei, urmată de un concert de colinde, cu participarea coralei “Epifania” a Arhiepiscopiei Timişoarei.
Istoria crucii: “in hoc signo vinces”
Împăratului Constantin I (Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus a fost fiul generalului roman Constantius Chlorus) i se datorează încetarea persecuțiilor împotriva creștinilor și stabilirea creștinismului drept una dintre religiile oficiale ale Imperiului Roman, iar despre împărăteasa Elena, mama sa, se spune că ar fi descoperit, în timpul unui pelerinaj la Ierusalim, crucea pe care a fost răstignit Hristos.
Legenda mai spune că, în timpul campaniei din 310 – 312, pe care o ducea Constantin împotriva rivalului său Maxentius, în ajunul bătăliei de la podul Milvius de lângă Roma, caesarul a văzut pe cer, în plină zi, o cruce de lumină pe care scria “in hoc signo vinces” (prin acest semn vei învinge). În timpul somnului i s-a arătat Iisus care i-a cerut să pună semnul crucii pe steaguril