Cursul de schimb leu-euro pare să fi fost folosit, din nou, ca armă politică într-o confruntare între preşedintele Traian Băsescu şi guvernul condus de Victor Ponta, potrivit unor opinii exprimate sub rezerva anonimatului şi preluate de presă. De această dată, însă, moneda naţională ar fi sărit în barca Executivului, după ce, în vara lui 2012, a părut că i-ar fi luat partea şefului statului.
Leul a coborât, ieri, la minimul ultimelor două luni şi jumătate, comparativ cu euro, cursul oficial anunţat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,4684 lei/euro, după ce preşedintele Băsescu a anunţat, luni seara, că nu intenţionează să aprobe memorandumul de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Analişti care au preferat să nu fie menţionaţi au declarat că o bancă de stat, CEC Bank sau EximBank, ar fi intervenit în piaţa valutară, cumpărând valută, ca să deprecieze moneda naţională, la solicitarea BNR. Această acţiune ar fi reprezentat, potrivit domniilor lor, o încercare de a exercita presiune asupra preşedintelui ţării, pentru ca acesta să accepte să semneze memorandumul, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul, ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Traian Băsescu nu a cedat, însă, menţinându-şi aseară poziţia anunţată cu o zi înainte.
Ambele bănci au negat acuzaţiile care le-au fost aduse.
Reprezentanţii CEC Bank ne-au declarat că instituţia de credit a avut, ieri, un volum redus de tranzacţii pe piaţa valutară, atât numeric, cât şi valoric.
O poziţie similară au avut-o şi oficialii EximBank, care menţionează că aceasta a avut, ieri, o cotă de piaţă mai mică de 3%. Abordarea băncii în privinţa riscurilor de piaţă este una prudentă, politica valutară, care vizează în primul rând închiderea poziţiilor generate din activităţile comercia