INSTANŢĂ. Curtea de Apel Alba Iulia a rămas, ieri, în pronunţare, pentru data de 18 decembrie, în celebrul şi foarte controversatul dosar „Tezaurul Dacic” sau dosarul ”Brăţărilor” (aşa-zisele ”brăţări dacice”). La aproape 13 ani de la apariţia/”descoperirea”, pe filieră interlopă, a primelor brăţări din aur în zona cetăţilor dacice, afacerea aşa-zisului ”Tezaur dacic” încă ridică multe semne de întrebare.
Dosarul ”Brăţărilor” este, de fapt, epopeea judiciară a 13 inculpaţi (dintre care unul, bijutier de meserie, a murit, în condiţii suspecte), condamnaţi deja în primă instanţă pentru traficarea unor aşa-zise brăţări dacice din aur. Despre aceste brăţări, însă, unii poliţişti, procurori şi istorici au spus când că i-ar fi aparţinut lui Burebista, când lui Decebal. Şi, musai, că erau făcute din aur de la... Roşia Montană!
"Dosarul acesta a fost făcut pentru Năstase"
De fapt, anchetatorii ar fi vrut să ajungă cu acest dosar judiciaro-istorico-politic la... Adrian Năstase. ”Dosarul acesta a fost făcut pentru Năstase”, ne-a declarat, la un momnet dat, unul dintre inculpaţi. Şi la generalul Ioan Talpeş (ex-sie) s-a vrut să se ajungă. Şi la senatorul Sergiu Nicolaescu. Şi la deputatul Dan Iosif. N-a fost să fie! În vara lui 2007, procurori din subordinea celebrului Marius Iacob au dat NUP: şi pentru Năstase, şi pentru Ioan Talpeş, şi pentru Dan Iosif, şi pentru Sergiu Nicolaescu!
Mai mult de 10 morţi suspecte legate de afacerea brăţărilor
Câte drame, însă, a lăsat în urmă acest dosar!... Au fost multe (cel puţin zece) morţi suspecte legate de afacerea ”Tezaurului dacic”. Dintre toate, în afară de sus-amintita moarte a bijutierului despre care s-a spus că ar fi făcut, de fapt, aceste ”brăţări dacice”, spre a fi îngropate şi ulterior dezgropate la comandă), mai amintim încă două. Dan Iosif a murit î