Pe 19 decembrie vor avea loc pledoariile finale în dosarul „Zambaccian“. Dacă judecătorii vor menţine decizia dată pe fond, Năstase şi-ar putea petrece sărbătorile după gratii.
Dosarul „Zambaccian“ în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, alături de soţia sa Dana, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, respectiv, folosirea de documente false la autoritatea vamală, a intrat pe ultima sută de metri.
Luni, completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme a decis ca ultimul termen al procesului să fie judecat pe 19 decembrie. Concret, la această ultimă întâlnire, toţi inculpaţii se vor prezenta în faţa magistraţilor pentru a-şi argumenta pentru ultima oară nevinovăţia, iar avocaţii acestora vor ţine pledoariile finale. De asemenea, procurorii vor lua şi ei cuvântul şi vor cere pedepse mai blânde sau mai dure pentru inculpaţi.
Suspendare = executare
La finalul zilei, instanţa urmează să dea o sentinţă. În cazul în care completul de cinci judecători decide să păstreze sentinţa dată de prima instanţă, aşa cum s-a întâmplat în celebrul dosar „Trofeul Calităţii”, în care instanţa a menţinut decizia din fond, cei trei ani de închisoare cu suspendare primiţi de Năstase de la completul de trei judecători ai aceleiaşi instanţe se vor transforma automat în executare. Concret, chiar dacă instanţa decide ca acesta să primească o pedeapsă cu suspendare, fostul premier va trebui să o execute deoarece decizia vine după o altă condamnare recentă, cea din dosarul „Trofeul Calităţii”.
Concret, dacă se va menţine decizia actuală, conform Codului de Procedură Penală, Năstase urmează să execute două treimi din pedeapsă, deoarece a depăşit vârsta de 60 de ani. Mai exact, dintr-o pedeapsă de trei ani vor mai rămâne de făcut doi ani. Din aceştia se va scădea perioada petrecută în penitenci