Berarii germani cer înscrierea "decretului" de puritate a berii în patrimoniul UNESCO. Decretul de puritate stabileste ca berea germană să cuprindă doar patru ingrediente: orz, hamei, apă şi drojdie, a anunţat federaţia berarilor. Acest 'decret" a fost emis în Bavaria, la începutul secolului al XVI-lea, şi s-a extins treptat pe tot teritoriul german.
Chiar dacă regula mai are şi excepţii, majoritatea berarilor germani fabrică berea din cele patru ingrediente, arată federaţia într-un comunicat. Practic sunt pe piaţă 5.000 de mărci de bere care conţin doar cele patru ingrediente.
'Decretul de puritate garantează un grad de securitate invidiat de alţi actori din industria agro-alimentară', spune preşedintele federaţiei, Hans-Georg Eils. Înscrierea în patrimoniul mondial ar fi pentru această regulă 'o onoare şi, în acelaşi timp, o motivaţie'.
Germania a ratificat în acest an convenţia UNESCO în privinţa patrimoniului cultural imaterial, care introduce această nouă formă de moştenire colectivă excepţională, alături de peisaje naturale şi bunuri culturale. Cererile de înscriere s-au putut depune până la sfârşitul lunii noiembrie în 16 landuri.
O comisie alcătuită din reprezentanţi ai tuturor landurilor va decide care dintre ele vor fi adresate organismului cu sediul la Paris. UNESCO va lua apoi o hotărâre.
Dacă UNESCO răspunde cererii berarilor, prima bere etichetată ca patrimoniu cultural imaterial ar putea fi cea produsă în 2016, an care marchează a 500-a aniversare a decretului de puritate, mai precizează federaţia.
Andreea Orosz
Berarii germani cer înscrierea "decretului" de puritate a berii în patrimoniul UNESCO. Decretul de puritate stabileste ca berea germană să cuprindă doar patru ingrediente: orz, hamei, apă şi drojdie, a anunţat federaţia berarilor. Acest 'decret" a fost emis în Bavaria, la începutul secolului al