În 2013, într-un top al corupţiei realizat de Transparency International, România ocupă locul 69 din 177 de state, în coborâre faţă de poziţia 66 de anul trecut. Pe ultimele locuri se afl ă Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia.
Aproape 70% dintre ţările din întreaga lume sunt considerate a avea "o problemă serioasă" de corupţie printre funcţionarii lor şi niciunul dintre cele 177 de state analizate în 2013 nu a obţinut un scor perfect (100 de puncte).
Transparency International, organizaţie nonguvernamentală, realizează în fiecare an un indice de percepţie a corupţiei în cadrul partidelor politice, poliţiei, sistemului de justiţie şi serviciilor publice în toate ţările, un flagel care subminează dezvoltarea şi lupta împotriva sărăciei.
România se plasează pe locul 69 din 177 de state în clasamentul pe 2013 al celor mai corupte ţări din lume realizat de Transparency International, cu un indice al corupţiei de 43 din 100, statul cu indicele "zero" fiind considerat cel mai corupt.
Tablou îngrijorător
Potrivit Transparency International România, scorul obţinut de ţara noastră este expresia dezamăgirii pe care oamenii de afaceri şi experţii o împărtăşesc cu privire la lipsa de rezultate a angajamentelor anticorupţie, asumate de clasa politică în timpul campaniei electorale de anul trecut. Deşi au fost înregistrate unele îmbunătăţiri, lipsa unor măsuri anticorupţie sistematice, cu rezultate pe termen lung, au dus la o pierdere accentuată de credibilitate a angajamentului politic, exprimată în sondajele care compun
Indicele de Percepţiei a Corupţiei, potrivit TI România. Indice similar cu al României au Italia şi Kuweitul. În coada plutonului, se află Irak, Siria, Libia, Sudan, Sudanul de Sud, Ciad, Guineea Ecuatorială, Guineea-Bissau, Haiti, Turkmenistan, Uzbekistan şi Yemen. În fruntea clasamentului, cu scoruri între 80 şi 89 de puncte,