Lăstunul de mal (riparia riparia), una dintre păsările care trăiesc în lunca Dunării, a fost monitorizată pe parcursul unei perioade lungi de timp de către specialişti din mai multe state europene, printre care şi reprezentanţi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, parteneri în cadrul proiectului Danubeparks. Una dintre concluziile observaţiilor ornitologilor a fost că această pasăre este din ce în ce mai rară în Delta Dunării.
„Din cauza numeroaselor modificări hidromorfologice, îndiguiri, regularizări sau baraje, acest tip de habitate se numără printre cele mai periclitate din Europa. Din păcate, sectoare fluviale naturale neîndiguite, care să poată oferi maluri înalte propice dezvoltării unor astfel de colonii de reproducere a lăstunului de mal, sunt tot mai rare, în unele ţări ele se mai pot întâlni numai în zonele protejate. De aceea, experţii Ariilor Protejate Dunărene consideră această micuţă pasăre ca fiind indicatorul perfect pentru dinamica fluviului şi calitatea habitatelor. Din aceste motive, experţi din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi România s-au deplasat pe traseul Dunării pentru a evalua habitatele existente sau potenţiale şi a trage concluzii referitoare la măsurile de protejare sau revitalizare necesare. Datele obţinute au fost apoi centralizate şi pe baza lor s-a întocmit o hartă a distribuţiei populaţiilor de lăstun de mal de-a lungul Dunării. O acţiune similară de monitorizare a coloniilor de lăstun de mal a fost efectuată şi în primăvara anului 2011, ceea ce a permis ca datele actuale să fie comparate cu cele de acum doi ani, realizându-se astfel o imagine a dinamicii populaţiilor de lăstun de mal”, precizează reprezentanţii ARBDD.
Specialiştii spun că măsurile de redresare a acestei specii în Delta Dunării sunt de fapt măsuri de refacere a habitatelor din această zonă.
„A