Sistemul judiciar tratează prea blînd corupția între funcționarii publici (Zarul Național).
După parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, istoricul Igor Caşu, de la cotidianul Adevărul, presupune că Rusia va încerca să destabilizeze situaţia internă din Republica Moldova în anul următor, incitând PCRM și alte formaţiuni în solda Kremlinului la manifestaţii contra coaliţiei pro-europene actuale. Dl Caşu crede totuşi că cea mai mare încercare poate fi adoptarea unor măsuri discriminatorii faţă de moldovenii care lucrează în Rusia, care pot culmina cu expulzarea în masă a acestora. Chiar şi aşa, crede autorul, o asemenea acţiune punitivă va avea efecte colaterale nedorite pentru Kremlin: după ce vor depăși această criză, moldovenii se vor orienta definitiv spre Europa.
Într-un editorial publicat în Jurnal de Chişinău, Mircea V. Ciobanu explică de ce în politică nu ar trebui să-şi găsească locul oamenii de afaceri. „Mentalitatea omului de afaceri e să-şi devanseze concurenţii, nu să salveze lumea. Bine, într-o campanie electorală, el îşi distruge oponenţii cum poate şi aici experienţa îi prieşte. Dar cum să-şi construiască el afacerea pe nume „ţară”? Pe cine să distrugă, pe cine să înşele, pe cine să dea la o parte, ca să-şi aburce afacerea mai sus decât alţii? În cel mai bun caz, el poate fi un filantrop, nu şi un manager al vieţii sociale. Care nu(-i) aduce profit”, conchide autorul.
Citând un studiu iniţiat de Centrul Naţional Anticorupţie, Stela Mihailovici de la Ziarul Naţional scoate în evidenţă concluzia că funcționarii publici care sunt învinuiți de acte de corupție sunt scutiți de pedepse penale sau primesc sentințe prea blânde din cauza acțiunilor procurorilor și judecătorilor. După ce au fost studiate 198 de dosare penale, s-a constatat că, în 91% din cazuri, procurorii au solicitat instanței de judecată aplicar