Specialiştii rezidenţi evită să rămână în spitalele raionale din cauza salariilor foarte mici, cu care nu-şi pot acoperi nici măcar cheltuielile de transport şi cele de cazare.
Primesc lefuri mai mici de 100 de euro pe lună, au preponderent vârste apropiate sau trecute de pragul de pensionare şi sunt de neînlocuit în spitalele rationale. E vorba despre medicii pediatri din Moldova, pentru care directorii de instituţii sanitare din ţară găsesc foarte greu succesori dintre absolvenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu“ din Chişinău.
„În prezent în secţia de pediatrie avem doi medici, ambii pensionari. De mulţi ani, niciun specialist tânăr nu vrea să vină la noi, din cauza salariilor foarte mici. Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva cu vreunul dintre seniorii de la pediatrie, riscăm să rămânem cu secţia goală“, mărturiseşte directorul spitalului raional din Cahul, Anatol Malcov.
O situaţie similară întâlnim şi la Ocniţa. „Avem doi medici buni în secţie, însă volumul lor de lucru e foarte mare. Mai avem nevoie de încă doi specialişti. Tinerii nu vor să vină din Capitală, la noi, fiindcă dintr-un salariu de 1.400 de lei nu-şi pot plăti transportul şi chiria. Dacă ar veni cu familiile, ar fi şi mai dramatic“, susţine şi directorul spitalului din Ocniţa, Tudor Iurcu.
„Criza de pediatri din spitalele raionale este o problemă dureroasă pentru noi. Un medic începător ia 1.800 de lei. Un rezident primeşte 900-1.000 de lei. N-are casă, nu are cu ce să-şi ia de mâncare şi, per ansamblu, nu e cu nimic motivat să lucreze în raioane. De aproximativ trei ani caut un pediatru pentru spitalul raional din Briceni, fără succes“, spune medicul pediatru Svetlana Beniş, conferenţiar universitar la USMF.
Un pediatru la patru medici de familie
Potrivit specialiştilor în Sănătate, această problemă este cauzată de pla