Romania trebuie sa decida daca va continua programul de precautie cu Comisia Europeana si FMI, insa indiferent de alegere este esential ca tara sa ia masurile fiscale pentru atingerea obiectivelor bugetare si sa realizeze amplele reforme structurale convenite cu finantatorii externi, a declarat marti, pentru HotNews.ro, Simon O'Connor, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru politici economice si monetare Olli Rehn.
"Romania a fost cea care a solicitat un program de precautie si Romania este cea care trebuie sa decida daca doreste sa continue cu programul care a fost convenit", a afirmat oficialul din Comisia Europeana, intr-o declaratie transmisa HotNews.ro.
El a subliniat, insa, ca indiferent de decizia Romaniei, este esential ca tara sa continue aplicarea recomandarilor Consiliului Uniunii Europene din iulie.
"Indiferent ce alegere face Romania, este esential ca tara sa continue punerea in aplicare a recomandarilor emise de catre Consiliul Uniunii Europene in iulie. Acestea includ masuri fiscale pentru a asigura atingerea obiectivelor bugetare convenite si ample reforme structurale pentru imbunatatirea capacitatii administrative a Romaniei si pentru a ii ridica potentialul de crestere economca", a mai declarat purtatorul de cuvant pentru afaceri economice si monetare din Comisia Europeana.
In acordul de precautie pentru Romania 2013-2015, Comisia Europeana contribuie cu 2 miliarde de euro, asistenta fiind aprobata in Consiliul Uniunii Europene din 22 octombrie 2013.
Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara la Palatul Cotroceni ca a decis sa nu aprobe memorandumul trimis de Guvern pentru aprobarea negocierilor cu FMI din cauza introducerii unei taxe la carburanti, de 7 eurocenti pe litru.
"Nu imi voi asuma aceasta masura antieconomica, impotriva intereselor Rom