Astăzi a fost lansată, spre dezbatere publică, carta Universităţii Bucureşti. Proiectul, promovat pe pagina de internet a prestigioasei instituţii de învăţământ superior, cuprinde o serie de propuneri care reinventează tribunalele poporului din perioada instaurării regimului comunist în România.
Astfel, articolul 30 se referă la înfiinţarea tribunalelor studenţeşti un fel de instanţe de judecată ale studenţilor, cu rol consultativ, care au drept scop, conform proiectului prezentat: „implicarea studenţilor, în mod activ şi responsabil, în efortul de asigurare a unui climat corespunzător şi a unei conduite adecvate a studenţilor în spaţiul universitar”.
Desigur, de alegerea studenţilor care vor îndeplini rolul de „student judecător“ se vor ocupa, în primul rând, cadrele didactice, care vor avea 3 reprezentanţi în comisia de desemnare a tinerilor judecători, faţă de 2 reprezentanţi care provin din rândul studenţilor. Cei care vor alege judecătorii vor avea grijă ca aceştia să fie „studenţi merituoşi”şi să dispună „de abilităţile necesare soluţionării, în condiţii de obiectivitate şi imparţialitate, a cazurilor supuse analizei”. Desigur, din toată această construcţie vor face parte şi studenţii acuzatori - care se vor ocupa de acuzarea colegilor vinovaţi de fapte reprobabile - şi avocaţi ai apărării - care vor susţine cauza studenţilor aduşi în faţa instanţei de judecată cu rol consultativ. De selecţia studenţilor cu rol de procuror şi avocat se vor ocupa consiliile fiecărei facultăţi în parte. Printre altele, în propunere se mai specifică că şedinţele instanţei de judecată vor fi publice, se vor desfăşura în spaţiul universitar şi că mandatul unui student judecător este de 2 ani. Să recapitulăm: Profesorii vor alege, prin majoritatea oferită de cartă, un student judecător care va avea un mandat de 2 ani. Acesta îşi va judeca colegii, în şedin