Scris de Simion Todoca - Europarlamentarul Iosif Matula a participat la cea de a cincea reuniune a Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European cu reprezentanţii parlamentelor naționale. Dezbaterea a avut drept obiectiv discutarea unor aspecte importante privind punerea în aplicare a viitoarei politici de coeziune, stadiul acordurilor de parteneriat, precum și perspectivele financiare pentru perioada 2014-2020.
La reuniune au participat Raimundas Karoblis, ambasadorul Lituaniei pe lângă UE, Theodoros Sotiropoulos, ambasadorul Greciei pe lângă UE, precum și Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională. Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deținută în prezent de Lituania, va fi preluată de Grecia de la 1 ianuarie 2014.
Europarlamentarul Iosif Matula a subliniat rolul crucial al viitoarei politici de coeziune în combaterea efectelor crizei economice și financiare. Totodată, acesta a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește Acordurile de Parteneriat, care trebuie elaborate de fiecare stat membru și care stabilesc obiectivele tematice de dezvoltare și alocare a fondurilor europene în perioada 2014 – 2020. „Criza economică și financiară a stopat procesul de convergență, agravând astfel disparitățile dintre regiuni. În acest context, programele politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020 trebuie puse cât mai repede în aplicare pentru a-și dovedi eficiența. 1 ianuarie 2014 trebuie să fie startul pentru o Uniune Europeană performantă”, a afirmat europarlamentarul democrat-liberal, vice-coordonator al Comisiei pentru Dezvoltare Regională.
Acesta a insistat asupra rolului deosebit de important pe care îl joacă instrumentele alternative de creditare și finanțare pe termen mediu și lung în procesul de redresare economică. „Criza economică și financiară a blocat instrumentele alternative de creditare, în specia