Situație încurcată legată de viitorul buget al României, prezentat marți de premierul Victor Ponta în Parlament. În urma anunțului de luni seară al președintelui Traian Băsescu, că nu semnează memorandumul cu FMI, e încă neclar cu ce bani se va descurca România la începutul lui 2014.
Primul ministru susține că nu sunt probleme și că bugetul se votează ”în condiţiile negociate cu FMI şi CE”, dar bugetul național pierde 150 de milioane de lei pe lună din cauza a ceea ce el a numit ”această supărare a lui Băsescu” .
În ciuda aparențelor, ar trebui să ne așteptăm la lucruri bune din punct de vedere economic. Iar ca dovadă, poate fi citat chiar premierul, cu o declarație făcută la prezentarea bugetului: ”În 2014 principalul obiectiv este de a face ca fiecare cetățean al României să simtă în propriile sale venituri o creștere economică și o dezvoltare care în acest moment este certificată de toate datele”.
Trebuie menționat că și în lipsa unui buget aprobat până la sfîrșitul anului instituțiile vor primi bani în ianuarie, într-o cotă stabilită de legile financiare, dar nu pot face anumite cheltuieli și nu pot angaja investiții.
Cât privește afirmația președintelui Băsescu, că nu semnează memorandumul cu instituțiile finanțatoare internaționale, primul ministru răspunde că e o manevră politică, fără a fi prima de acest fel, care va avea unele efecte economice nedorite, legate de cursul de schimb sau dobânzile pe care le plăteşte statul român.
De altfel, cursul de schimb al monedei naționale a urcat peste 4,45 lei pentru un euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi. ”Pe termen scurt este estimată deprecierea leului, după anunţul de luni seară al preşedintelui Traian Băsescu privind memorandumul cu FMI. Este o reacţie normală a pieţei la acest anunţ”, a afirmat un dealer din piață. Buget cu venituri de 48 de miliarde de euro