”Indicele de Percepţie a Corupţiei 2013”, document publicat marți de Transparency International, arată dezamăgirea populației faţă de deciziile politice. România este pe locul 69 din 177 de state analizate, cu 5 poziţii mai jos faţă de anul trecut.
Indicele de Percepţie a Corupţiei 2013 al Transparency International oferă un avertisment că abuzul de putere, înţelegerile secrete și mita continuă să devasteze societăți în toată lumea. Mai mult de două treimi din cele 177 de țări incluse în studiu au un punctaj sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).
România se clasează pe locul 69, cu un scor de 43, iar Republica Moldova pe locul 102, cu un scor de 35. E de menționat că primele locuri în clasament sunt ocupate de Danemarca și Noua Zeelandă, fiecare cu un scor de 91 de puncte. Anul acesta, Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia au avut cea mai proastă performanţă, cu doar 8 puncte fiecare. România coboară în topul integrității
România se înscrise şi în acest an în plutonul codaş al Uniunii Europene, alături de alte şase state care înregistrează corigenţe la examenul integrităţii, obţinând punctaje mai mici de 50. Scorul obţinut de România este expresia dezamăgirii pe care oamenii de afaceri şi experţii o împărtăşesc deopotrivă cu privire la lipsa de rezultate a angajamentelor anticorupţie asumate de clasa politică în timpul campaniei electorale de anul trecut, pe baza cărora au fost exprimate opţiunile electorale.
Deşi au fost înregistrate unele îmbunătăţiri punctuale, inexistenţa unor măsuri anticorupţie sistematice a condus la o pierdere accentuată de credibilitate a angajamentului politic, exprimată şi în cadrul sondajelor şi studiilor care compun Indicele de Percepţiei a Corupţiei. Corupția din sectorul public amenință să submineze inițiativele globale
Corupția în se