Neaprobarea Memorandumului cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană de către președintele Traian Băsescu reprezintă mai degrabă o acutizare a luptei politice, decât un element care să țină cont de logica economică și financiară, iar pierderile pe care le va suferi economia românească vor fi "înmiit mai mari" pentru că România va primi o lovitură asupra credibilității sale pe piața externă, consideră analistul economic, Ionel Blănculescu.
"Ne aflăm în fața acutizării luptei politice. Practic, s-a trecut o frontieră pe care nimeni până acum nu a îndrăznit să o treacă și anume frontiera economică și financiară. Din câte știu este primul memorandum respins. În momentul în care lupta politică depășește această ultimă frontieră, impactul este direct asupra populației și asupra companiilor. Pierderile pe care le va suferi economia românească vor fi înmiit mai mari decât așa-zisele pierderi pe care le-ar suporta populația și companiile plătind acei șapte cenți pe litru acciză suplimentară. O parte din acea sumă o vor absorbi companiile petroliere. În primul rând, este vorba de o lovitura asupra credibilității României pe piața externă în fața potențialilor investitori, având în vedere că suntem o țară care a încheiat un acord și la prima evaluare nu este în stare să își respecte obligațiile", a declarat Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului și proprietarul unei companii de consultanță financiară.
Acesta a precizat că nu va mai avea loc aprobarea memorandumului în board-ul FMI pe 18 decembrie, iar acest lucru înseamnă că România va intra în luna ianuarie cu un deficit de încredere în ceea ce privește percepția internațională.
"Acest lucru se va vedea economic prin scumpirea finanțării externe, prin oprirea unor potențiale investiții străine în România și punerea în stand-by a unor proiecte care erau planificate, având în vedere situaț