Femeile însărcinate care consumă alimente de tip fast-food riscă să dea naştere unor copii cu creierul redus, care devin ulterior retardaţi, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Vinovate de acest efect se fac grăsimile trans, prezente în aproape toate aceste produse.
Mâncarea de la fast-food are efecte nocive asupra creierului. Acest lucru a fost dovedit de cercetători, după ce au apărut cazuri de copii care la naştere aveau circumferinţa capului mai mică cu 20 la sută, ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "De cele mai multe ori, produsele fast-food conţin grăsimi hidrogenate, acizi graşi trans, iar femeile însărcinate care consumă aşa ceva pot da naştere unor copii cu creierul subdezvoltat, care devin retardaţi sau chiar mai rău. Aceasta nu este chiar o noutate, dar lumea nu ştie. Sunt ţări care au interzis acest tip de grăsimi, prima a fost SUA, chiar primarul New York-ului, acum vreo cinci-şase ani, le-a interzis în toate restaurantele. Cei mai mari specialişti din America au spus că doza cea mai nepericuloasă de acizi graşi trans este de zero grame", ne-a precizat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Alimente mai gustoase, dar periculoase
Grăsimile hidrogenate cresc riscul de apariţie a adenoamelor, a bolilor cardiovasculare, a infarctului, dar şi a cancerelor, afirmă prof. dr. Mencinicopschi. "Aceste grăsimi se găsesc în mâncarea de la fast-food, în unele maioneze, în sosuri, în ciocolată, în biscuiţi, în cartofi prăjiţi, în floricele, în cipsuri, snacksuri, în produse de cofetărie, de patiserie, produse de brutărie fină, în pateuri vegetale. Important este să citiţi eticheta şi unde vedeţi hidrogenat să nu cumpăraţi produsul. Iar dacă nu au etichetă, trebuie să întrebaţi neapărat ce conţin alimentele respective. Grăsimile hidrogenate trans se introduc în al