Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că refuzul său de a semna Memorandumul cu FMI nu are nicio semnificaţie în privinţa menţinerii acordului cu Fondul şi Uniunea Europeană, acest acord fiind întrerupt doar dacă programul deraiază.
"Refuzul meu de a semna Memoramdumul prin care să aprob negocierile cu FMI, CE şi Banca Mondială nu are niciun fel de semnificaţie în privinţa menţinerii acordului între România şi FMI, respectiv Uniunea Europeană", a spus şeful statului.
El a precizat că acordul este pentru perioada 2013-2015 şi nu se întrerupe decât dacă programul deraiază, dacă nu se respectă criteriile macroeconomice stabilite încă de la semnarea acordului cu FMI şi UE.
"Ceea ce eu propun Guvernului este reducere, şi de taxă şi, corespunzător, de cheltuieli în bugetul de stat, ceea ce înseamnă că bugetul de stat rămâne în deficitele stabilite cu FMI", a spus Băsescu.
Şeful statului a criticat şi "teoria lansată curând de propagandişti, potrivit căreia prin nesemnarea Memorandumului, se pierde acel top-up, respectiv plusul de 10% la cofinanţarea de la Uniunea Europeană".
Traian Băsescu a spus că, la negocierea bugetului pe 2013-2020, el a fost cel care a susţinut ca ţările care rămân în acord cu FMI şi UE să mai primească 10% contribuţie europenă, de la 85% la 95%.
"Acest top-up de 10% nu poate fi anulat decât dacă se anulează acordul dintre FMI şi UE pe de o parte şi România, pe de altă parte", a explicat şeful statului, adăugând că "nu se pune problema anulării acordului, pentru că rămânem în aceleaşi deficite şi marje de inflaţie ca înainte".
Preşedintele Traian Băsescu a comunicat Guvernului că va respinge Legea proiectului de buget şi va sesiza Curtea Constituţională, iar rugămintea Guvernului a fost ca procedura să fie derulată într-un termen rezonabil, dar preşedintele nu a spus "nici da, nici nu", a