Precedentul creat la Direcția de Servicii Sociale (DSS) a Primăriei Brașov (prin care li se impută primirea sporurilor de dispozitiv), prin decizia Curții de Apel se va extinde practic către toți angajații care s-au aflat în această situație – Serviciul pentru Evidența Populației, Primărie, Direcția Fiscală, care sunt sau vor fi în această situație.
„Este o situație creată independent de voința noastră, iar eu văd lucrurile împățite în două: odată vorbim despre situația de fapt și apoi trebuie să vedem care sunt soluuțiile pentru a-i ajuta pe oameni aflați în această situație. La DSS vor lua salariile diminuate cu 25%, reprezentând sportul de dispozitiv, care nu se mai acordă. În plus, legea prevede un maximum de 30% care se poprește din salarii, pentru recuperarea banilor încasați 1.1.2010 – 30.11.2013. Am vorbit cu oamenii, iar din punctul meu de vedere reținerea să fie cât mai mică și să se întindă pe o perioadă cât mai lungă de timp, ca impactul să fie cât mai mic. Soluția pe termen lung este modificarea prevederilor Legii 84 și a amnistiei fiscale, respectiv exonerarea de la plată a sumelor reprezentând veniturile de natură salariala începând de la 1.01.2010 pentru personalul bugetar”, a declarat viceprimarul Răzvan Popa.
Acesta susține că a discutat cu o parte din parlamentarii PSD de Brașov, pe care i-a rugat să susțină modificările legii propuse de angajații DSS, pe care și le asumă și el și pe care le va înainta tuturor parlamentarilor de Brașov.
Legea 84 spune că se exonerează de la plată cei care au primit sporurilor ca urmare a contractelor colective de muncă, dar îi exclude pe cei care nu avea contracte colective de muncă și care au primit ca urmare a unor sentințe judecătorești, iar prevederile legii trebuie extinse și asupra lor.
„Există posibilitatea ca personalul de la DSS să fie angajați ca personal contractual, ceea ce va r