219 lei pe bucată de câine prins - atât plăteşte Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) firmelor private de hingheri, care ar fi trebuit să captureze câte 300 de maidanezi pe zi. Cel puţin, aşa se lăudau mai marii Capitalei înainte de a semna contractele cu cele trei firme private cărora numai de capturat câinii nu le arde: una se ocupă de vânzarea mobilei, a doua cu asistenţă stomatologică şi alta asigură consultanţă în management.
Potrivit datelor prezentate de ASPA în luna noiembrie 2013, hingherii au strâns zilnic câte 30-35 de câini (cu 50% mai puţini decât în luna octombrie), tot atâţia fiind adoptaţi din adăposturile municipalităţii. Unul dintre motivele invocate de şeful hingherilor, Răzvan Băncescu, este acela că adopţiile de câini nu merg atât de bine cum se aşteptau, iar adăposturile sunt pline. Drept consecinţă, din cele 15 echipe de hingheri, ASPA mai lucrează doar cu opt, restul fiind trimişi în concediu.
Răzvan Băncescu a mai declarat că din 65.000 de maidanezi câţi erau în Bucureşti în septembrie 2013, acum ar mai fi în jur de 61.000 pe străzile Capitalei. În ultimele patru luni, au fost prinşi 4.178 de câini, din care 1.467 au fost adoptaţi de persoane fizice şi 1.509 de ONG-uri. De asemenea, aproape 3.500 de maidanezi au fost sterilizaţi în această perioadă. În ceea ce priveşte adăposturile pentru câini, Băncescu promite, la fel ca primarul Sorin Oprescu de atâtea ori, că numărul locurilor va creşte cu 2.500 prin extinderea centrului de la Mihăileşti şi construirea unuia nou. În prezent, municipalitatea dispune de 1.000 de locuri în adăposturile pentru câini.
Ajutor de la străini
Suplimentarea locurilor în adăpsturi va înteţi ritmul de prindere a câinilor, promit autorităţile bucureştene. Dar, în caz că lucrările la adăposturi nu se vor finaliza până la sfârşitul acestui an, municipalitatea speră că va