Merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici decât merele provenite din alte ţări, conform unui studiu ştiinţific realizat de Institutul Naţional de Cercetare – IBA Bucureşti, solicitat de Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA) ‘Optimum Cibum”
La analiza organoleptică s-a evidenţiat faptul că soiurile Jonathan şi Golden crescute în România au aroma specifică mai intensă decât celelalte mere, iar senzaţia de dulce a fost confirmată prin determinări fizico-chimice. De asemenea, analizele fizico-chimica au arătat că Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decât Jonathanul polonez, iar conţinutul de substanţă uscată solubilă şi cenuşă (care indică prezenţa mineralelor şi a diverşilor compuşi) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât mărul polonez.
În ceea ce priveşte soiul Golden, merele româneşti sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene şi cu 14% faţă de cele turceşti. De asemenea, substanţa uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italiene şi cu 5% faţă de cele turceşti.
ACPA a solicitat Institutului Naţional de Cercetare IBA Bucureşti efectuarea unui studiu ştiinţific comparativ pe mai multe loturi de mere din soiurile Jonathan şi Golden, iar studiul a confirmat că merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici decât merele provenite din alte ţări.
,,Consumul de mere este recomandat încă din antichitate, iar astăzi, pe baza studiilor ştiinţifice, există confirmarea acţiunii benefice a mărului: depurativ sangvin şi antiseptic intestinal, stimulează activitatea enzimelor şi înlesneşte arderile din organism, antioxidant, ajută digestia, previne infecţiile aparatului respirator. Consumate seara merele au acţiune calmantă asupra sistemului nervos. Consumul de mere se recomandă şi în cazuri de surmenaj fizic şi psihic, anemie şi obezitate, demineralizare. Merele au acţiune fa