Un documentar despre reţeta de succes prin care se poate lua Bac-ul este lansat în această seară, în premieră, la Cluj-Napoca.
Asociaţia ROI, din Bucureşti, a demonstrat că Bacalaureatul nu este un hop atât de mare, atât timp cât există voinţă, comunicare, dar şi multă muncă. Mărturie stă un film documentar regizat de Tedy Necula, lansat marţi seara, în premieră, la Cluj-Napoca.
Filmul, care va rula şi în alte oraşe din ţară, spune povestea a tot ceea ce s-a făcut în cadrul proiectul-pilot „ZBURD. Educaţie prin coaching“.
Pelicula prezintă rezultatele şi modul prin care s-a ajuns la ele. Proiectul s-a derulat în perioada februarie 2012-iulie 2013 în şcolile: Colegiul Tehnic de Transporturi din Braşov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum din Sibiu, Colegiul Tehnic Ştefănescu din Iaşi, Colegiul Tehnic din Câmpulung Muscel, Liceul Tehnologic „Mecanică Fină“ din Bucureşti. În urma proiectului, rata de promovabilitate la Bacalaureat a crescut de la 2% la 40%, absenteismul a scăzut cu aproximativ 50%.
Cum au fost motivaţi elevii
„Copiii erau descurajaţi, nu aveau perspective, refuzau să creadă că vreodată vreun vis de-al lor se va împlini, refuzau să aibă încredere în ei că pot face lucuri minunate dacă vor. Sunt priviţi drept incapabili şi aveau eticheta asta în cap. La finalul proiectului şi-au demonstrat singuri că: ba, se poate!
Titlul filmului este «Ba se poate!» pentru că aceste licee au reuşit, în ciuda faptului că majoritatea elevilor provin din medii defavorizate“, spune Simona David-Crisbăşanu, managerul proiectului ZBURD.
Cum s-a lucrat pentru BAC?
Elevii au fost împărţiţi pe grupe de lucru şi alţi profesori decât cei de la clasă le-au predat Matematică, Limba Română şi Biologie. Aşa s-a procedat spre exemplu la liceele din Bucureşti şi Braşov. La Câmpulung Muscel, una dintre eleve i-a învăţat matem