Guvernul şi Preşedinţia nu au ajuns la nicio înţelegere cu privire la buget şi la memorandumul convenit cu delegaţia FMI.
În cadrul unei întâlniri care a avut loc, aseară, între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, acesta din urmă a comunicat Guvernului că va respinge Legea proiectului de buget şi că va sesiza Curtea Constituţională, reconfirmând că nu va semna memorandumul cu FMI.
Victor Ponta a spus că l-a rugat pe şeful statului ca toată procedura pe care intenţionează să o facă să fie derulată într-un termen rezonabil, până la 1 ianuarie.
Preşedintele nu a spus "nici da, nici nu", potrivit primului ministru, care a precizat că poziţia lui Băsescu faţă de proiectul de buget a fost extrem de inflexibilă.
În timp ce oamenii de afaceri sunt bulversaţi de informaţiile apărute în ultimele zile şi, deocamdată, mulţi dintre ei nu înţeleg exact implicaţiile pe care anunţul făcut de Traian Băsescu le va avea în mediul de afaceri, economiştii spun că amânarea aprobării primei evaluări a acordului cu FMI va avea un impact limitat asupra pieţelor financiare.
"În acest moment este destul de greu să faci predicţii, însă nu cred că este atât de dramatic ceea ce se întâmplă, pentru că România stă destul de bine din punctul de vedere al tuturor indicatorilor macroeconomici", este de părere analistul economic Aurelian Dochia, care susţine că, totuşi, situaţia ar putea deveni dramatică, în cazul în care cearta politică se va ascuţi.
"Deja au fost văzute influenţe pe cursul de schimb şi pe ratele interbancare. Dacă se adânceşte criza politică am putea ajunge la blocaje, sistemul decizional va fi paralizat, iar printre efecte probabil că se va regăsi şi creşterea costurilor de împrumut.
Nu suntem nici pe departe în situaţia Ucrainei, dar putem ajunge acolo dacă lucrurile se vor precipita", ne-a declarat domnia sa. @N_P