Membrii “Consorţiului Universitaria” au hotărât să îşi unească forţele pentru a realiza o ierarhizare clară a instituţiilor de învăţământ superior din România. Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti, ai Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj, ai Universităţii de Vest din Timişoara, ai Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi ai Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au tras un semnal de alarmă şi asupra subfinanţării cronice a învăţământului, în comparaţie cu resursele care trebuie angajate.
„Instituţiile de învăţământ superior din România sunt judecate, în mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste”, a spus Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti. “În Statele Unite ale Americii, dintre cele 4.000 de instituţii de învăţământ superior, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, în timp ce în Marea Britanie universităţile care pot oferi studii de doctorat reprezintă puţin peste 20% din numărul total al instituţiilor de învăţământ superior. Prin comparaţie, în România toate cele 49 de universităţi publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale”, a completat Vasile Isan, rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Cei 50 de reprezentanţi ai universităţilor au căzut de acord că este nevoie de o iniţiativă comună pentu ca diplomele să „nu mai reprezinte expresia unei presupuse voinţe colective”.
Reprezentanţii universităţilor au discutat şi despre oportunităţile de finanţare prin programele europene din perioada 2014-2020, şi au decis “să transforme România într-o destinaţie extrem de atrăgătoare pentru studenţii din străinătate, propunând oferte de studiu multiple”. Astfel, prin noile tipuri de burse Erasmus, studenţii străini vor putea veni să studieze în ţara noastră în două sau mai multe universităţi sau vor putea beneficia de pachete de burse de studii şi stagii de practică din pa