Andrei Kurkov s-a născut în 1961 la Leningrad, iar la 8 ani s-a mutat cu familia în Ucraina, unde tatăl său, pilot militar, a fost detaşat cu serviciul. Locuieşte la Kiev şi scrie în rusă, ceea ce nu le place nici naţionaliştilor din Ucraina, nici celor din Rusia. A devenit celebru cu romanul Moartea pinguinului şi a enervat autorităţile de la Kremlin prin implicarea în Revoluţia Portocalie, când a ţinut partea manifestanţilor. Romanele lui, traduse în peste 30 de limbi, sunt un amestec de umor pur şi simplu, umor negru, suprarealism şi critică socială extrem de dură şi realistă. Presa din Marea Britanie, care îi recenzează pe larg fiecare apariţie editorială, l-a comparat cu Bulgakov, John Le Carré, Murakami ori Gogol. Aflat în România pentru a doua oară (prima dată fiind invitat de USR la Festivalul de la Neptun, în 2008), Andrei Kurkov a fost una dintre vedetele incontestabile ale FILIT Iaşi. Publicul l-a adorat pentru umorul, optimismul şi poveştile lui extraordinare. În româneşte, Editura Curtea Veche a publicat patru dintre romanele sale.
Se spune că aţi prezis otrăvirea preşedintelui Iuşcenco şi alegerea prim-ministrului David Cameron. Sunteţi cumva clarvăzător?
Nu, dar ştiţi, eu am o relaţie foarte ciudată cu politica: o detest şi totodată nu pot să nu mă gândesc la ea. Chiar şi în subconştient analizez ceea ce se întâmplă. Cred că, urmărind şi cunoscând istoria post-sovietică a Ucrainei, am văzut încotro se îndreaptă, dar nu făceam o analiză la modul serios, lucrurile astea au apărut din subconştient în romanul meu. Mai sunt şi altele în acest roman (Ultima iubire a preşedintelui, n.r.), precum scena cu gazul, în care preşedintele Putin îi promite preşedintelui ucrainian că o să taie furnizarea gazului. Romanul a fost publicat cu un an înaintea conflictului dintre Ucraina şi Rusia în problema gazului... şi mai sunt şi altele... Îns