Care e conceptul şi care sînt intenţiile noii ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură?
Dacă ar fi să aleg un cuvînt-cheie pentru a descrie nu doar ediţia din acest an a Festivalului, ci întreg proiectul FILB, acesta ar fi „libertate“. Pe de o parte, e vorba despre faptul că FILB e un proiect independent, pe care l-am iniţiat fără nici o constrîngere, exact cum am crezut noi că e sănătos să se întîmple întîlnirile acestea anuale care au ca pretext literatura. Nu ne-a invitat nimeni să iniţiem FILB şi, tot așa, nimeni nu ne poate lua galoanele, dacă într-o zi vom decide că asta a fost, ne iertaţi, noi tragem cortina.
Apoi, „libertate“ se referă şi la pactul nostru cu publicul, care s-ar putea rezuma cam aşa: noi, organizatorii, avem libertatea de a invita pe absolut orice scriitor ne trece prin minte, însă, la final, cititorii au libertatea de a ne taxa, dacă n-a fost bine. Şi, deşi poate că au existat şi momente cînd am îndrăznit să forţăm nervii iubitorilor de literatură (să fim serioşi, cine îl aştepta vreodată la Bucureşti pe scriitorul croat Roman Simić, în dialog cu editorul irlandez Declan Meade?), nici eu nu-mi amintesc, şi s-ar părea că nici Google n-o face, să ne fi taxat cineva vreodată.
Anul acesta, îndrăznim să le propunem iubitorilor de literatură din Capitală pe: Sarah Dunant – romancieră, critic literar şi realizatoare de emisiuni radio-TV, una dintre autoarele britanice care se bucură de un succes răsunător atît în Europa, cît şi în SUA, Zeruya Shalev – cea mai cunoscută şi apreciată scriitoare israeliană a momentului, ale cărei romane au fost traduse şi publicate de cele mai importante edituri din Europa, Andrea Tompa – scriitoare şi critic de teatru, „Andrea Tompa nu e doar cel mai bun critic de teatru din Ungaria, ci şi o scriitoare «transilvană» unică“ (Iulia Popovici), Eyal Megged – unul dintre cei mai cunoscuţi sc