România se află pe locul 69, la fel ca Italia, urmate între țările UE numai de Bulgaria și de Grecia.
Spania s-a prăbușit cu zece locuri de la un an la altul într-un clasament al perceperii corupției în țările lumii. Potrivit raportului Transparency International, cel mai mult a progresat în anul trecut Mianmar. Grecia și-a îmbunătățit punctajul, dar rămâne țara percepută drept cea mai coruptă din UE. Republica Moldova se află din nou în urma României, dar înaintea Ucrainei.
În clasamentul perceperii corupției TI, R. Moldova ocupă locul 102, fiind depășită în fostul spațiu sovietic de Georgia și Armenia, dar depășind ea însăși țările din Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, Ucraina și țările Asiei Centrale. România se află pe locul 69, la egalitate cu Italia, urmate între țările UE numai de Bulgaria și de Grecia.
x
Situația corupției din țările CSI a fost prezentată pe scurt Europei Libere de coordonatoarea de programe regionale Svetlana Savițkaia: „Armenia și Azerbaidjanul au înregistrat schimbări sau îmbunătățiri neglijabile, în vreme ce scorurile tuturor celoralalte țări fie s-au înrăutățit, ca în cazul Moldovei, Belarusului, sau Kazahstanului, fie au rămas aceleași ca și anul trecut, ca în cazul Rusiei, Kirghistanului și altor țări din Asia Centrală”.
Savițkaia ne-a explicat de ce corupția se manifestă în forme relativ uniforme în fostele republici sovietice: „Aceste țări suferă de aceeași boală, adică au rețele controlate de patroni puternici și concentrări de putere politică și economică în mâinile elitelor conducătoare. De asemenea, este o linie foarte estompată între interesele de afaceri și cele politice, iar justiția și poliția sunt slabe”.
Ca și în alți ani, Georgia este singura fostă republică sovietică – dacă nu luăm în calcul țările baltice – aflată în plutonul fruntaș al luptei cu corupția,