Mulţi cred că, dacă un om fumează o perioadă lungă de timp, sănătatea lui este ireversibil afectată. Acest lucru este parţial fals, pentru că, imediat după ce renunţă la fumat, în organismul unui fumător se produc schimbări radicale.
La douăzeci de minute după ce ai fumat ultima ţigară, tensiunea arterială şi pulsul devin normale, atingând indicatorii unui nefumător, notează Blitz, citat de Ziare.com.
La 8 ore de la abandonul ţigărilor, nivelul nicotinei şi a gazelor nocive din sânge se reduc la jumătate, iar nivelul oxigenului ajunge la cote normale.
După 24 de ore, plămânii încep să se cureţe, eliberându-se de reziduurile toxice. După 48 de ore, în organism nu mai există nicotină. Se restabileşte sensibilitatea la gusturi şi mirosuri.
După 72 de ore, respiraţia devine mult mai lejeră, dispar respiraţia şuierătoare şi tusea. Bronhiile se relaxează, nivelul energiei din organism începând să crească.
După două săptămâni, circulaţia sanguină devine mai bună, exerciţiile fizice nemaifiind o povară.
După 9 luni dispar total dificultăţile în respiraţie, eficacitatea plămânilor creşte cu 10 procente.
După un an, riscul de accident vascular cerebral este de două ori mai mic decât înainte.
După zece ani, riscul de cancer la plămâni scade la jumătate.
După 15 de ani, riscul de infarct scade la nivelul specific nefumătorilor. Riscul de infarct şi afecţiuni cardiace scade din momentul renunţării la ţigări.
Cu cât mai devreme încercaţi să renunţaţi la ţigări, cu atât sunt mai mici şansele ca toate aceste boli să vă afecteze. Fumătorii care renunţă la ţigări înainte de 35 ani, vor avea o viaţă similară cu a nefumătorilor.
Comentarii.
Mulţi cred că, dacă un om fumează o perioadă lungă de timp, sănătatea lui este ireversibil afectată. Acest lucru este parţial fals, pentru că, imediat după ce renunţă la fumat, în