Creditorii Oltchim au aprobat, luni, raportul de evaluare a activelor combinatului vâlcean şi strategia de vânzare, care a intrat în insolvenţă de la finele lunii ianuarie, scrie Busa.
Potrivit unor surse apropiate situaţiei, creditorii au avizat constituirea unui Oltchim 2 (societate tip special purpose vehicle), care va fi curăţat de datorii. "Evaluarea indică un preţ de vânzare al afacerii de circa 290 milioane euro şi un preţ de lichidare de circa 160-170 milioane de euro. Astfel, administratorii Oltchim nu pot coborî preţul de adjudecare sub valoarea de lichidare", mai susţin sursele noastre, care afirmă că 31 ianuarie este data limită aprobată pentru depunerea ofertelor angajante. Acest Oltchim 2 va fi deţinut integral de actualul Oltchim SA, iar din vânzarea noii societăţi se vor "îndestula" toţi creditorii combinatului.
Oltchim are datorii de aproape 800 milioane de euro înscrise în tabelul preliminar al creanţelor. Principalii creditori sunt AAAS şi Electrica SA.Până în prezent, de Oltchim sunt interesate consorţiile Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum din China, PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti (societate controlată de Ştefan Vuza) - SIF-uri, şi compania rusească Oil Gas Trade.
Oltchim 2 va cuprinde, conform surselor citate, majoritatea activelor viabile ale combinatului vâlcean, mai puţin secţiile care sunt oprite de mai mulţi ani şi active care nu ţin de activitatea principală a societăţii.
Recent, ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat: "Există un interes major şi sperăm să se concretizeze în cât mai multe oferte de preluare a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ne dorim pentru Oltchim un investitor capabil să dezvolte afacerile combinatului şi să menţină actualii angajaţi. Scrisoarea de intenţie semnată cu investitorii chinezi este un gest simbolic, dar care are o încărcătură mare pentru combinat