Cum s-au transformat bibliotecile publice după incluziunea digitală şi ce servicii oferă acum?
Peste 300 de bibliotecari din toate regiunile Republicii Moldova au participat azi la primul târg al inovaţiilor de bibliotecă. Timp de un an şi jumătate, prin intermediul programului Novateca au fost instruiţi zeci de bibliotecari, iar 68 de biblioteci din Soroca, Ungheni, Teleneşti, Cahul şi alte raioane au primit calculatoare care au fost conectate la reţeaua de internet. Cum s-au transformat bibliotecile publice după incluziunea digitală şi ce servicii oferă aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu:
Unul din efectele conectării la internet, este creşterea importanta a numărului de vizitatori şi schimbarea viziunii faţă de bibliotecă, spun bibliotecarii, subliniind că aşa o schimbare nu a putut-o cauza completarea fondurilor bibliotecii cu cărţi noi. Acolo unde s-a produs asimilarea tehnologiilor informaţionale au apărut servicii noi la care apelează toţi sătenii, zice Olga Răileanu din Ghiliceni, raionul Teleneşti. Ea spune că are grijă ca tinerii să acceseze internetul pentru a se informa iar când are posibilitate întotdeauna propune cartea tipărită cititorului şi nu pe cea digitală:
Olga Răileanu x Olga Răileanu „Noi dăm prioritate categoriilor de cititori care au un interes deosebit pentru a se informa, pentru a-şi pregăti temele pentru acasă, pentru a căuta o informaţie necesară pe care nu o găsim în fondul de carte. Cred că nu trebuie să negăm faptul că cartea a stat la leagănul tuturor civilizaţiilor şi trebuie să îi dăm prioritate, să o punem la locul de cinste şi să continuăm să lucrăm cu ea în paralel cu tehnologiile moderne.”
Acum doi ani, spune Bordei Raisa, din comuna Ţibirica, doar cei mici treceau pragul bibliotecii, iar de când au apărut calculatoare în sală, bătrânii vin să înveţe calculatorul pentru a vorbi