Aproape jumătate dintre consumatorii racordaţi la sisteme centralizate de încălzire riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, din cauza promisiunilor electorale şi a inefi cienţei autorităţilor.
Primarii promit tarife mici la căldură şi apă caldă, dar uită să plătească producătorii, care ajung în situaţia de a nu mai putea furniza agent termic. Între cele două părţi, păgubit rămâne consumatorul, care nu se poate debranşa în miez de iarnă, dar plăteşte tarif de apă clocotită pentru apa călâie.
Datorii istorice
Cel mai recent caz este cel al ELCEN, care deserveşte circa 40% din consumatorii de energie termică racordaţi la sistemul centralizat de încălzire din România, inclusiv Capitala. Primăria a acuzat ELCEN că a furnizat apă la o temperatură de circa 69 de grade, mai mică faţă de cea din contract, de 80 de grade. ELCEN are de încasat circa 3,6 miliarde lei de la RADET, aflată în subordinea primăriei.
Primarul Sorin Oprescu a spus că nu va plăti datoriile istorice, ci doar pe cele curente. Ca să scape de plata datoriilor, primăria a obţinut acordul Guvernului cu privire la fuzionarea ELCEN cu RADET anul viitor.
În acest context, ELCEN a cerut Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie să îi permită să plătească, de la 1 ianuarie, un tarif special de distribuţie a gazelor naturale, mai mic faţă de cel standard. Solicitarea vizează reducerea costurilor, astfel încât să poată furniza agent termic toată iarna.
Cum s-a ajuns aici
ELCEN este şi un vector electoral, deoarece furnizează agent termic sub costul de producţie către RADET, astfel încât consumatorul să primească gigacaloria subvenţionată în fiecare iarnă. "Să spunem că ELCEN produce gigacaloria la un preţ de 400 lei, dar primăria vrea să o vândă populaţiei cu 200 lei şi să acopere diferenţa prin subvenţii, numai că primăria nu a mai plătit subvenţia", ne-a explic