Afganistanul, Coreea de Nord si Somalia sunt percepute ca cele mai corupte tari din lume, in timp ce Danemarca si Noua Zeelanda sunt percepute drept cele mai putin corupte tari, potrivit Indexului anual al organizatiei Transparency International (TI) publicat marti.
Aceasta organizatie, cu sediul la Berlin, apreciaza ca aproape 70% dintre statele lumii sunt considerate ca avand o "problema grava" de venalitate in randul functionarilor. Totodata, niciuna dintre cele 177 de tari studiate in 2013 nu obtine un scor perfect.
Transparency International, o organizatie nonguvernamentala (ONG), intocmeste anual un indice al perceptiei coruptiei in randul partidelor politice, politiei, sistemului judiciar si serviciilor publice in toate tarile, un flagel care submineaza dezvoltarea si lupta impotriva saraciei.
"Coruptia ii afecteaza cel mai mult pe cei saraci", comenteaza pentru AFP Finn Heinrich, un cercetator din cadrul organizatiei.
"Este ceea ce rezulta din clasament, si anume ca tarile cele mai corupte sunt si cele mai sarace, iar in acestea din urma cei mai defavorizati sunt afectati cel mai mult. Aceste natiuni nu vor iesi niciodata din saracie daca nu combat venalitatea", subliniaza el.
Intre tarile care au pierdut cele mai multe puncte in Indexul din 2013 se afla Siria, devastata de un razboi civil, dar si Libia si Mali, ambele confruntandu-se cu conflicte militare majore in ultimii ani.
"Coruptia merge adesea mana in mana cu destramarea unei tari, cum puteti vedea in Libia si Siria, doua tari care au inregistrat cea mai puternica crestere a coruptiei", adauga Heinrich.
"Daca va uitati la tarile din josul clasamentului, gasiti si Somalia. Sunt tari in care Guvernul nu functioneaza in mod eficient, iar oamenii sunt nevoiti sa recurga la tot felul de mijloace pentru a obtine servicii, a se hrani si a supravietui", sublinia