Fondurile de vânătoare pe care le mai administrează încă Direcţia Silvică aduc venituri de zece ori mai mici decât acum doi ani, cele mai importante fiind pierdute în favoarea unor asociaţii private.
Direcţia Silvică Olt mai are în administrare doar şase fonduri de vânătoare, din 13, câte administra până în 2011. Din acest motiv, fondurile pe acest segment de activitate au scăzut de peste zece ori.
„Cu ani în urmă vânătoarea ne aducea cam 10% din total venituri, acum nu ştiu dacă mai reprezintă 1%. Am rămas cu şase fonduri de vânătoare, dar nu asta este neapărat problema, ci că le-am pierdut pe cele mai profitabile”, spune purtătorul de cuvânt al direcţiei, inginerul George Vâle.
Seaca, Reşca şi Dobrosloveni, cele care şi astăzi atrag vânătorii ca un magnet, au fost atribuite unor asociaţii de proprietari şi aduc în continuare bani frumoşi, doar că nu statului. Direcţia a rămas cu două fonduri de vânătoare în zona Balş (Izvoru şi Moroneşti), două în zona Caracal (Dobrun şi Drăghiceni), unul în zona Drăgăneşti (Comani) şi încă unul la Corabia (Obârşia). Acestea aduc bani doar când şi când şi pentru faptul că preţurile fixate de Romsilva, aceleaşi pentru toată ţara, sunt considerabil peste cele practicate de privaţi.
Zece vânători de la deschiderea sezonului
De la deschiderea sezonului de vânătoare, în 15 mai, şi până acum s-au organizat doar zece vânători. Pe piaţă însă, Direcţiei Silvice şi Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor le fac acum concurenţă alte peste 20 de asociaţii private, către care se îndreaptă, în bună parte, vânătorii, cu tot cu banii, deloc puţini, pentru o astfel de pasiune. Numai tariful de organizare este de 100 euro/zi, pentru cei care vor să vâneze mistreţi, sau 50 euro pentru cei care vor căpriori. De persoană. La acesta se adaugă, în funcţie de specie, între 100 şi 750 euro pentru mistreţ şi