Peste 3.000 de persoane din judeţ au primit pensii speciale din cauza ororilor îndurate în perioada 1940 – 1945.
Peste 3.000 de nemţeni din judeţ au avut de suferit ca urmare a persecuţiei pe motive etnice. Cifra se regăseşte într-o statistică a Casei Judeţene de Pensii (CJP) Neamţ. “În cadrul comisiei pentru aplicarea Legii nr. 189/2000 privind persoanele persecutate pe motive etnice de către regimurile instaurate în România, în perioada 6 septembrie 1940 – 6 septembrie 1945, din 1.256 de cereri, câte s-au întregistrat în primele zece luni ale acestui an, Casa Judeţeană de Pensii Neamţ a soluţionat 571 de cereri: 548 de cereri au fost soluţionate favorabil, iar 23 de cereri au fost respinse. Menţionăm că 685 de cereri sunt conservate, fiind solicitate de organele de cercetare penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în vederea examinării”, se arată într-un document al CJP Neamţ.
Cei care au dreptul la pensia ca persoane persecutate pe motive etnice sunt cetăţenii care au fost deportaţi în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, au fost privaţi de de libertate în locuri de detenţie sau lagăre de concentrare, au fost refugiaţi, expulzaţi sau strămutaţi în altă localitate, au făcut parte din detaşamente de muncă forţată sau au fost supravieţuitori ai “trenului morţii”. De această pensie specială poate beneficia şi soţul sau soţia persoanei asasinate sau executate din motive etnice, dacă, ulterior, nu s-a recăsătorit.
Dovedirea calităţii de beneficiar al Legii nr. 189/2000 se face cu acte oficiale eliberate de Crucea Roşie Internaţională, acte eliberate de lagărele de concentrare sau alte documente similare. În lipsa documentelor oficiale, dovada persecuţiei din motive etnice se poate face prin declaraţie cu martori, autentificată prin notariat.
Conform raportuluii CJP Neamţ, în luna noiembrie, 3.420 de nemţeni au primit pen