Primarul Nicolae Robu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că traficul rutier în Piaţa Unirii va fi redeschis şi vor fi amenajate 150 de locuri de parcare, pe perioada lucrărilor de reabilitare a centrului istoric.
"Vom asigura, începand de mâine (miercuri - n.r.), circa 150 de locuri de parcare în Piaţa Unirii, pe pavaj. De asemenea, încercăm să deschidem, tot de mâine, dar oricum vom deschide, o cale de legătură între strada Gheorghe Lazar şi partea cealaltă a Pieţei Unirii, către Tribunal, prin Piaţa Unirii, pentru traficul uşor. Se traversează Piaţa Unirii prin faţa Palatului Baroc. Locurile de parcare vor fi undeva delimitate în zonă şi în partea dinspre Liceul N. Lenau", a spus primarul Nicolae Robu.
Întrebat dacă nu era mai bine să redeschidă temporar traficul pe strada pietonală Mărăşeşti, primarul a răspuns negativ, precizând că această şosea "este foarte folosită în această perioadă a anului".
"Pietonala nu o deschidem, aceasta este singura modificare. Nu deschidem strada Mărăşeşti, pentru că ea este foarte folosită în această perioadă a anului (sunt montate mai multe căsuţe pentru Târgul de Crăciun- n.r.), nu ar fi bine să o scoatem din circuitul de agrement", a mai spus Nicolae Robu.
Istoricul timişorean Ioan Haţegan a declarat corespondentului MEDIAFAX că Piaţa Unirii din Timişoara a devenit pietonală la mijlocul secolului ai XX-lea şi că redeschiderea traficului în această zonă ar putea afecta clădirile istorice.
"Piaţa Unirii este pietonală de la mijlocul secolului al XX-lea. Redeschiderea traficului ar putea afecta clădirile istorice de aici, dar şi obiectele din Palatul Baroc, care găzduieşte Muzeul de Artă. Acest muzeu aşa a fost gândit, pentru o zonă pietonală. În plus, ar putea fi un haos în Piaţa Unirii, cei care vor vrea sa iasă la promenadă sau să meargă la Muzeul de Artă vor fi nevoiţi să facă slal