Asociaţia urmează să dezvolte proiecte ce vizează conservarea acestei zone
Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”, în cadrul strategiei pe care și-a asumat-o la înființare, și pentru a se implica în conservarea capitalului natural și a dezvoltării zonelor rurale, a depus documentația necesară obținerii custodiei a două arii naturale protejate. Una vizează o pădure și o arie protejată în județul Buzău, și una în județul Covasna, respectiv Râul Negru (porțiunea dintre Boroșneu Mare și Lunga).
Urmează semnarea acordului
„Ne bucurăm foarte mult pentru că în urma punctajului obținut am fost declarați eligibili, iar în curând vom semna acordul de custodie cu Ministerul Mediului. Acest acord prevede ca noi să ne asumăm anumite responsabilități, un management conservativ speciilor din aceste zone, dar ce este cel mai important e că putem dezvolta proiecte ce vizează zonele din aceste situri” – a declarat reprezentantul „Alutus”, Cătălin Lazăr. Preluarea în custodie a unei astfel de suprafețe cu statut special necesită un set de obligații în ceea ce privește conservarea. Administratorii sau custozii, care pot fi organizații non-guvernamentale, firme private sau administrații locale, ar putea exploata ariile protejate din punct de vedere turistic, cu respectarea strictă a legislației de mediu. Practic, asociația va fi obligată ca în termen de 6 luni să elaboreze un plan de conservare și un regulament al ariei, iar în decurs de doi ani de zile să elaboreze un plan de management al acestei arii.
Tabere pentru copii
Cătălin Lazăr spune că vor organiza tabere pentru copii și tineri, dar și studii științifice. „Experiența membrilor Alutus, care au studii în biologie, poate fi întregită prin gestionarea acestor arii și practic ne implicăm în habitatul natural care este aproape de noi” – afirmă Cătălin Lazăr. Cât despre taberele pentru