Primele efecte economice ale deciziei preşedintelui de a refuza aprobarea memorandumului cu FMI, din cauza accizei suplimentare la carburanţi au şi început să apară. Euro a crescut la 4,46 lei, dar analizştii vorbesc şi despre o creştere a costurilor de împrumut pentru stat.
Preşedintele Traian Băsescu justifică respingerea memorandumului cu FMI cu argumentul că majorarea accizei la carburanţi va anula şansele de relansare economică a României.
„Am decis sa nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi (...) Nu-mi pot cere să le validez ceea ce au negociat fără a avea mandat de la mine", a spus Traian Băsescu, citat de digi24.ro.
Imediat, Victor Ponta l-a acuzat pe şeful statului de iresponsabilitate şi de lipsă de discernământ, iar atacurile au continuat cu diverse acuze, inclusicv că preşedintele ar încerca să distragă atenţia de la ancheta privind împrumutul pentru fiica sa.
Alţii însă văd în această decizie doar un prilej pentru Guvern ca acordul să fie renegociat, iar Guvernul să renunţe la creşterea accizelor.
România a semnat un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană pe doi ani. Împrumutul de 4 miliarde de euro este unul preventiv, adică banii pot fi folosiţi doar în caz de nevoie.
Între timp, Fondul Monetar Internaţional (FMI) monitorizează evoluţiile din România şi aşteaptă ca autorităţile să decidă dacă vor să modifice politicile necesare pentru a asigura ţinta de deficit stabilită, se arată într-o declaraţie a reprezentaţilor FMI, transmisă marţi către Agerpres, în urma refuzului preşedintelui Traian Băsescu de a semna memorandumul cu instituţiile financiare internaţionale. Tags: efecte economice refuz basescu aprobare memorandum fmi ponta atac politic analiza fmi imprumut fmi
Primele efecte economice ale deciziei