Activiştii civici spun că gestul de solidarizare nu trebuie interpretat ca amestec în treburile interne ale Ucrainei.
După ce a cules doar lauri după summitul parteneriatului Estic de la Vilnius şi promisiunea de liberalizare a regimului de vize, guvernul de la Chişinău şi-a atras zilele acestea şi primele critici legate de ceea ce li s-a părut unor organizaţii neguvernamentale o „reacţie anemica” la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Liliana Barbăroşie s-a interesat de ce tac autorităţile.
Motivația lipsei de atitudine ar fi următoarea: Sprijinul ucrainean în reglementarea transnistreană este atât de important pentru Chişinăul oficial, încât orice declaraţie, cât de inofensivă, vizând evenimentele ucrainene ar risca doar să deterioreze relaţiile dintre cele două administraţii, nemaivorbind de probabilitatea mare ca să fie interpretate ca amestec în treburile interne ale statului vecin. Astfel tălmăcesc tăcerea guvernării mai mulţi lideri de opinie de la Chişinău, justificând cumva aceasta precauție. Nu şi Sergiu Ostaf, preşedintele Consiliului Naţional de Participare, care a mers ieri seară la Kiev, într-un gest de solidarizare a societăţii civile moldoveneşti cu demonstranţii de pe „Euro-Maidan”.
Sergiu Ostaf x Sergiu Ostaf „În opinia noastră, este important ca cel puţin actorii publici, actorii politici din Republica Moldova să exprime un mesaj, aşa cum am făcut şi noi, cei din societatea civilă, de susţinere a opţiunii europene a Ucrainei. Nu este vorba despre condamnarea cuiva, sau de o arătare cu degetul la cine e vinovat. Este recomandabil şi necesar acest gest, pentru că astfel Moldova ar oferi şi un exemplu altor ţări de cum ar trebui să se comporte un guvern european”, ne-a spus Sergiu Ostaf, care la Kiev a transmis astăzi mesajul de sprijin al societăţii civile moldoveneşti celei din Ucraina, participând la o reuniune organiz