Moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Mykola Azarov a fost respinsă marţi de către Rada Supremă de la Kiev în ciuda intensificării protestelor. Manifestanţii, ieşiţi cu miile pentru a bloca instituţiile statului, au continuat marţi să ceară demisia preşedintelui şi Guvernului, dar şi semnarea acordului cu Bruxelles-ul. La rândul său, opoziţia a solicitat alegeri anticipate.
După ce premierul ucrainean a denunţat o lovitura de stat la Kiev, Casa Albă a replicat că nu există o astfel de situaţie din moment ce manifestaţiile sunt paşnice. Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, s-a deplasat marţi seară în Ucraina încercând să stabilească un dialog între opoziţie şi guvern, scrie Agerpres. Tot marţi, Moscova a anunţat că va oferi gaze naturale mai ieftine Kievului dacă alege uniunea Eurasiatică.
Scuze pentru violenţe
Washingtonul a catalogat drept inacceptabile măsurile represive ale poliţiei. „Cu siguranţă nu considerăm că manifestaţiile paşnice sunt lovituri de stat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Obama, Jay Carney. Cu toate acestea, Carney a făcut referire la „informaţiile tulburătoare privind jurnaliştii şi angajaţii media vizaţi de atacuri ale forţelor de securitate” şi a precizat că SUA „cer liderilor ucraineni să respecte libertatea de exprimare şi de reuniune”. Anunţul Casei Albe a fost o replică la afirmaţiile premierului Azarov care a denunţat luni „lovitura de stat” de la Kiev, în contextul celei mai mari manifestaţii după Revoluţia Portocalie din 2004. Totuşi, marţi, în faţa Parlamentului, Azarov şi-a cerut scuze pentru violenţele poliţiştilor comise împotriva protestatarilor, sâmbătă, la Kiev, soldate cu zeci de răniţi."
Parisul, interesat de opoziţie
Anterior rezultatului votului, mii de manifestanţi s-au adunat deja în faţa clădirii Parlamentului, înconjurată de po