Policlinicile din judeţ îşi dovedesc eficienţa, inclusiv economic, fiind segmentul care aduce spitalelor bani şi în afara contractului cu CJAS, managerii gândind strategii pentru creşterea în continuare a volumului de servicii oferite.
Medicina de familie şi cabinetele de specialitate din policlinici vor încasa grosul banilor din 2014, în defavoarea internărilor continue, a anunţat încă din vară ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, iar evoluţia ambulatoriilor integrate ale spitalelor din judeţ confirmă deja importanţa sectorului prespitalicesc.
Aici contractele încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate aduc deja sume importante, însă banii vin şi din consultaţiile plătite de pacienţi din buzunar. Cu cele mai mari sume încasate în afara contractului cu CJAS se poate lăuda Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Municipal Caracal. Conform declaraţiilor directorului financiar-contabil, Constanţa Banciu, banii adunaţi din plata consultaţiilor se ridică la aproximativ 600 milioane lei vechi lunar.
„Taxăm toate trimiterile de la comisia de expertiză, consultaţiile pentru care nu se prezintă bilet de trimitere... Am ajuns la valoarea contractului cu CJAS, am stopat, încasăm de la pacienţi”, a spus Banciu.
Ceva mai puţin, dar tot de ordinul sutelor de milioane lei vechi, se încasează lunar şi la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Aici s-a ajuns la 300 - 400 milioane lei vechi/lună, însă suma reprezintă cu adevărat o performanţă dacă se urmăreşte de unde s-a plecat, cu aproximativ doi ani în urmă. Înainte de implementarea sistemului informatic de evidenţă a programărilor se încasa de zece ori mai puţin, pe la casierie trecând pacienţii doar când şi când, indiferent că respectiva consultaţie se putea acorda, sau nu, în baza contractului cu CJAS.
Încasări mai mici, însă şi număru