Convorbire cu avocatul Alin Socol, din cadrul Baroului Timiş
Mai mulţi cetăţeni din Timiş, îndreptăţiţi să-şi revendice dreptul la despăgubire pe Legea 290 din 2003, s-au plâns că au titluri executorii şi statul român nu le eliberează banii.
Este vorba de Legea nr. 290/2003, privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris, la 10 februarie 1947. În Timiş, sunt mii de cazuri. Pentru a clarifica situaţia, ZIUA de Vest a discutat cu avocatul Alin Socol, din cadrul Baroului Timiş, specialist în asemenea speţe.
Domnule avocat Alin Socol, exlicaţi cititorilor ZIUA de Vest cum s-a ajuns în această situaţie.
S-a ajuns în această situaţie fiindcă OUG nr. 10, apărută în 2013, pentru a modifica Legea 290 din 2003, e profund neconstituţională. Prin apariţia OUG nr. 10 s-a eşalonat pe 10 ani plata către cei îndreptăţiţi, deşi au titluri executorii. Mai grav, eşalonându-se plăţile, s-a impus ca suma minimă pe o tranşă să nu fie sub 20.000 de lei. OUG nr. 10 este neconstituţională din mai multe motive. Unul este că această ordonanţă retroactivează ceea ce încalcă principiul prevăzut de articolul nr. 15 din Constituţia României, care arată că legea nu poate fi retroactivă şi fiindcă a impus că nu poţi să execuţi statul decât din ianuarie 2014 pentru titlurile intrate în vigoare înainte de această lege. Este neconstituţională atât timp cât oamenii s-au judecat şi au obţinut un titlu executoriu, conform Legii nr. 290 şi acum sunt stopate executările silite ale statului.
Ce se întâmplă cu titlurile executorii?
Problema este că poate fi interpretabilă perioada de 10 ani, fiindcă în le