Modul în care guvernul Ponta a introdus în bugetul pe 2014 taxe bizare precum cea pe stâlpi şi cea pe combustibili justifică reticenţa istorică a românilor faţă de plata impozitelor şi ideea adânc înrădăcinată că banii strânşi prin biruri sunt furaţi, iar nu folosiţi în interesul obştesc.
De aici şi permanenta încercare a populaţiei de a se sustrage de la plată – mentalitate justificată de modul samavolnic în care adesea le este smulsă oamenilor agoniseala de stăpânirea lacomă şi coruptă. Dacă acum se apelează la evaziune fiscală sau la şpaga către medici, milioane de români fiind doar în acte grav bolnavi, orbi, chiori, şchiopi, ciungi sau suferind de handicapuri grave, pe vremuri erau alte subterfugii la modă.
Conform primelor statistici făcute în Principate, Moldova număra 1.419.105 locuitori în 1838, iar Ţara Românească ̶ 2.407.027 în 1839. Din această populaţie, notează Neagu Djuvara, aproape jumătate era scutită de impozite. Ca şi acum, primii care nu plăteau erau tocmai bogătaşii. Boierii, toată conducerea Bisericii, dar şi mănăstirile cotizau la bugetul statului doar în cazuri excepţionale, şi atunci numai după târguieli „la sânge“ cu domnitorul.
Suntem îngrijoraţi în special deoarece nu am fost consultaţi şi deoarece nu a fost prezentată o analiză de impact a consecinţelor acestui impozit, care va afecta nu numai plătitorul direct, dar se va răsfrânge indirect, prin preţ, şi asupra consumatorului final al produselor industriilor menţionate anterior. (…) Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la buget din diverse surse să cadă în responsabilitatea contribuabililor care susţin deja bugetul şi care vor fi sufocaţi de impunerea suplimentară anunţată în media de către autorităţi
Consiliul Investitorilor Străini în România,
într-un comunicat oficial, reacţie la noile imp