Cei care ţin postul Crăciunului ar trebui să mănânce fructe de mare, precum creveţii, doar în zilele în care este dezlegare la peşte. Recomandarea vine din partea reprezentanţilor Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. „Suntem tentaţi să credem că fructele de mare sunt de post deoarece călugării greci le consideră de post. Neavând prea multe surse de hrană aceştia obişnuiesc să mânce fructe de mare în post chiar şi atunci când nu este dezlegare la peşte”, a declarat pentru gândul părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Cu toate astea, există o parte dintre preoţi care spun că fructele de mare sunt de post şi pot fi mâncate chiar şi în zilele în care nu este dezlegare la peşte. „Unii spun că creveţii sunt de post pentru că nu au sânge, dar dacă e să ne luăm după provenienţa lor, atunci nu îi mai putem considera de post. Postul Crăciunului este uşor de ţinut, având în vedere că dezlegările la peşte sunt dese. Recomandarea mea este ca fructele de mare să se mănânce numai în zilele de dezlegare”, a mai spus părintele Ivanov.
Postul Crăciunului ţine 40 de zile şi se încheie pe 25 decembrie. „Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea (ora 15.00), când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel şi al celor trei tineri din Babilon. În unele zone se ajunează până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aminteşte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Mântuitorului. Această ajunare aminteşte, de asemenea, de postul ţinut odinioară de catehumeni care, în seara acestei zile, primeau botezul creştin şi apoi prima împărtăşire la liturghia săvârşită atunci în acest scop", a explicat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt